Vogelvrij

“U rijdt naar huis en hoort uw mobiele telefoon rinkelen. Mag u deze opnemen tijdens het rijden?”

Het is even geleden dat ik mijn rijbewijs heb gehaald, maar af en toe is het leven nog steeds een theorie-examen. Tijdens een rit naar huis maakte ik me boos over een gevaarlijke manoeuvre van een automobilist. Toen ik zag dat hij ook nog eens aan het bellen was, kwam er een extra stel scheldwoorden uit mijn mond. Een seconde later realiseerde ik dat ik fout zat.

In een overgrote meerderheid van de staten in Amerika is het antwoord op de openingsvraag namelijk “ja”. Bellen achter het stuur mag. Geen onnodig gehannes met handsfree sets zodat je je handen aan het stuur kunt houden. In een soepele beweging tover je je mobiel uit je jaszak zoals we dat vroeger in Nederland ook deden.

De oorzaak dat rijdend bellen niet verboden is ligt in de Amerikaanse cultuur. Volgens het volkslied is Amerika ‘the land of the free’. Vrijheid gaat boven alles. De overheid moet zich niet bemoeien met het leven van individuele mensen. Als je aan persoonlijke vrijheden komt, kom je aan de ziel van de natie.

Amerikanen zijn fel tegen betuttelend beleid. Gaat in Nederland de discussie over het verplicht dragen van een fietshelm, in de VS doen ze niet moeilijk over helmloze motorrijders. In dertig van de vijftig staten mag je als volwassene zonder helm rondrijden op je Honda of Harley. Het is immers jouw eigen verantwoordelijkheid en niet die van de overheid.

Er is echter een vreemde eend in de bijt: de roker. In Nederland inmiddels aangeschoten wild, maar in de VS al jarenlang behandeld als een paria. Roken valt blijkbaar niet onder het kopje ‘persoonlijke vrijheden’. Veel staten verbieden het roken in openbare gebouwen, restaurants en cafés, iets dat in Nederland pas volgend jaar volledig gebeurt.

Roken heeft bovendien een ernstig imagoprobleem. Ook al zou je het niet zeggen, gezondheid staat hier hoog in het vaandel. Hoe verklaar je anders de vele lightproducten in de schappen, de talloze diëten en afslankproducten en de verheerlijking van Olympische atleten. Roken doe je niet. Je lichaam is een tempel.

Logisch nadenken leert dat bellen achter het stuur of motorrijden zonder helm ook nadelig kan zijn voor je gezondheid. Eén rampzalig ongeluk en je brengt je lichaam meer schade toe dan na veertig jaar paffen. Maar dat is schijnbaar geen argument.

Dit stukje heeft mij inmiddels de ogen geopend. Ik ga mijn grenzen verleggen. Vaak hoor je verhalen van buitenlanders die naar Nederland willen komen om wiet te roken omdat dat in eigen land verboden is. Nu ga ik in Amerika iets doen dat niet mag volgens de Nederlandse wet. Ik huur een motor en ga met mijn wapperende haren urenlang ongestoord bellen met al mijn vrienden. Gewoon omdat het kan. Zo vrij als een vogel.

Deze column is onderdeel van een tweewekelijkse serie die verschijnt in Emmen.nu.

Foto: mslaura, Flickr.