Het grootste taboe

Zwaailichten. Sirene. De koplampen van de wagen gaan aan. Binnen no-time zit de campuspolitie achter ons en krijgen we een stopsein. We slaan een zijweg in en parkeren. De bestuurder doet het raam naar beneden. Gespannen wachten we tot de agent naast de auto staat. Hij groet vriendelijk, maar houdt zijn gezicht in een strenge plooi. In de auto gaan drie harten als een gek tekeer.

Zo begon een doodnormale zaterdagavond. Ik was met een paar vrienden nog even naar de supermarkt gegaan om bier te halen voor een feestje. Op zich niets bijzonders. Ware het niet dat op de campus van de universiteit een alcoholverbod geldt (hoewel het niet strict wordt gehandhaafd). Zelfs als je 21 bent en volgens de Amerikaanse wet legaal mag drinken mag je in je eigen privévertrek geen druppel nuttigen.

Dit wist ik van tevoren. Geen probleem. Ik kan best een half jaar zonder een biertje. Ik had alleen het vermoeden dat er stiekem toch zou worden gedronken. Als iets verboden is, gebeurt het juist. Meteen op de eerste avond werden mijn vermoedens bevestigd. Uit de koelkast van een student kwam een tweeliterfles wodka. Tevens het bewijs dat in Amerika alles groter is. Niet alleen de flessen, auto’s en porties bij McDonald’s, maar ook de taboes.

Amerikanen hebben een aparte houding ten opzichte van alcohol. Geen Amerikaan die op zijn 21e niet heeft genoten van het eerste legale drankje. Natuurlijk hebben de meesten al eens eerder het glas aan de mond gezet. Door het grote taboe dat er op rust heeft alcohol onder jongeren een bijna mythische status. Maar grootgebruikers zijn het niet. Dat is ook niet nodig als je na vijf slokken al roept dat je dronken bent.

Het uitgaan is een verhaal apart. Twee keer heb ik tot nu toe het nachtleven van Greenville verkend. Hoewel nachtleven? Om twee uur mag er volgens de wet geen alcohol meer geschonken worden en gaat de kroeg dicht. Lichten aan, uit met de pret. Op zondag is er helemaal geen alcohol te krijgen. Elke tap is dichtgedraaid. South Carolina is een conservatieve staat die onderdeel is van de Amerikaanse Bijbelgordel. En dat is te merken ook.

Waarom we aan werden gehouden? Omdat onze chauffeur bij het oprijden van de campus een stopbord had genegeerd. We raakten in lichte paniek doordat het zojuist aangeschafte bier op de achterbank lag te prijken. Als de campuspolitie dat zou zien, betekende dat een boete van 200 dollar. Snel zette ik de blikjes Budweiser op de grond en schopte het onder de stoel voor me. De agent sprak ons vermanend toe, maar daar bleef het bij. We kwamen er vanaf met een waarschuwing. Met hartslag tweehonderd stapten we thuis uit. We hebben de spanning weggedronken met een biertje.

Deze column verschijnt tweewekelijks op emmen.nu en in de papieren versie daarvan.

Foto: Tambako the Jaguar, Flickr.