Twee spin-off accounts op Twitter: @Z24grafieken en @Z24belastingtip

Twee maanden geleden heb ik twee nieuwe Twitter-accounts aangemaakt: @Z24grafieken en @Z24belastingtip.

We willen bij Z24 (waar ik werk) graag meer doen met sociale media. Dat blijkt lastig voor ons, enerzijds omdat we een kleine redactie zijn en geen tijd hebben om alles te volgen. Anderzijds omdat een groot deel van onze lezers de hele dag op het werk zit en dus nauwelijks Twitter of Facebook bekijkt.

Toch valt er voor ons meer te halen, zeker op Twitter. Eerst hebben we de verandering doorgevoerd dat alleen de kop van het artikel en een link automatisch getwitterd worden. Tot een halfjaar geleden stond de intro er ook nog bij, maar dat laat weinig ruimte over voor mensen om zelf commentaar toe te voegen in een retweet. Bovendien zegt de titel voldoende.

Het werkt. We krijgen er elke week zo’n 15 volgers bij en zijn inmiddels de 3.000 gepasseerd. Nog lang niet de 43 duizend van bijvoorbeeld het Financieele Dagblad, maar er zit nu tenminste groei in.

Daarnaast heb ik twee spin-off accounts gemaakt: @Z24belastingtip en @Z24grafieken. Beide spreken hopelijk een specifiek publiek aan, mensen die niet het hoofdaccount willen volgen maar wel geïnteresseerd zijn in belastingtips en economisch nieuws in grafiekvorm.

Vooral grafieken leken me een logische keuze, aangezien we die veel gebruiken als financieel-economische site. Bovendien wordt Twitter steeds visueler.

Het lijkt tot nu toe een goede zet. @Z24grafieken heeft 179 volgers, allemaal echte mensen en geen bots. Voorlopig hoogtepunt is deze tweet van donderdag, die 74 keer is geretweet. Dat is veel voor Z24-begrippen.