De strijd om goede software

De strijd om goede software

De Samsung Galaxy S III

Samsung kondigde bij de lancering van de Galaxy S III voornamelijke verbeteringen op softwaregebied aan. Is de hardwarerace voorbij?

Het is niet dat Samsung niet over de specificaties van zijn nieuwste Android-telefoon wilde praten. Maar de hoofdmoot van de presentatie donderdag bij de lancering van de Galaxy S III ging over nieuwe softwaresnufjes die de smartphone bevat.

Zo reageert de S III op spraakcommando’s. Dat doet denken aan Siri, de persoonlijke assistent die Apple heeft ingebouwd in de iPhone 4S. Bij Samsung heet het alleen S Voice. De S van Siri wellicht?

Ook een andere functionaliteit doet denken aan Apple. Via AllShare Play kun je video’s, muziek en foto’s via een draadloos netwerk naar andere apparaten sturen. De technologie (en ook de naam) komt overeen met Airplay, waar Apple sier mee maakt.

Oogdetectie
De Galaxy S III is tevens uitgerust met oogdetectie. De telefoon weet zo wanneer jij niet meer naar het scherm kijkt en kan dan bijvoorbeeld automatisch het display uitschakelen om stroom te besparen.

De telefoon moet anticiperen op wat jij doet. Als je bijvoorbeeld een sms aan het typen bent en je besluit dat je die persoon toch liever wilt spreken, dan hoef je alleen maar de telefoon naar je oor te bewegen. De telefoon belt de contactpersoon dan automatisch, een functie die Samsung ‘direct call’ noemt.

Software
Nieuwe softwaresnufjes dus. En een hele hoop. Dat Samsung zich voor een nieuwe telefoon niet focust op verbeterde hardware, maar op vernieuwende software betekent een ommezwaai voor de producent van consumentenelektronica.

Maar verrassend is die ommezwaai niet. De huidige smartphones zijn zodanig doorontwikkeld dat ze zich op hardwaregebied nauwelijks meer kunnen onderscheiden. Qua specificaties is de Galaxy S III bijna een kopie van de HTC One X, de grote concurrent die eind februari werd onthuld.

Lees verder op Z24.