4 verhalen over hummus, de populaire kikkererwtenspread

Eind vorig jaar publiceerde de Amerikaanse nieuwssite Quartz een stuk over de groeiende populariteit van hummus. Hoe zit dat in Nederland, vroegen we ons af bij Z24. Ik ben in het onderwerp gedoken en dat resulteerde in vier verhalen.

Ik mailde met marktonderzoeker Nielsen en uit hun cijfers bleek dat de verkoop van hummus bij Nederlandse supermarkten in twee jaar tijd is verdubbeld.

In een middagje shoppen kocht ik tien verschillende soorten hummus bij supermarkten en biologische winkels. Ik vergeleek de voedingswaarde vergeleken en ontdekte dat er relatief veel kilocalorieën in kant-en-klare hummus zitten. Ik belde met een culinair journalist en diëtiste om te vragen hoe dat kan en deed een bescheiden smaaktest om de lekkerste hummus aan te wijzen.

Na de eerste twee verhalen werd ik gemaild door de Israëliër Guy Mozes, die net een restaurant in Amsterdam heeft geopend dat volledig om hummus draait. Ik ging langs en tekende zijn verhaal op: hoe hij een carrière als consultant opgaf om zijn droom als horeca-ondernemer na te jagen.

Ook bracht ik een bezoek aan Maza in Zaandam om te zien hoe supermarkthummus wordt gemaakt. Zonder dat iemand het weet, is Maza één van de grootste makers van mediterrane producten in Europa. Niet slecht voor een familiebedrijf, dat ontstond nadat een Oostenrijkse kok zijn vakantieliefde achterna reisde.