Nooit meer een energierekening: dit houten huis in Limburg is geheel zelfvoorzienend

De Nederlandse startup Sustainer Homes bouwt zelfvoorzienende woningen van houten modules. Het eerste exemplaar werd zaterdag gepresenteerd in het Limburgse Melderslo. “Wij zijn de hele bouwsector op de kop aan het zetten.”

Gert van Vugt (27) kijkt vanuit een plastic tuinstoel tevreden naar de duurzame woning die zijn team heeft neergezet in het Limburgse Melderslo. Het rossige hout glimt in de felle middagzon. Om de warmte buiten te houden zijn de witte gordijnen achter de negen ramen dicht. Binnen blaast een mobiele airco.

Het is de dag van de presentatie. De dag dat het bijna twee jaar oude bedrijfSustainer Homes zijn eerste modulaire woning oplevert die volledig in zijn eigen energiebehoefte voorziet. Een uur voordat de ruim driehonderd gasten komen, verruilt Van Vugt zijn korte broek voor een zwarte pantalon, wit overhemd en nette schoenen. Een CEO moet presentabel zijn, ook op een bloedhete zomerdag.

Tiny House Movement

Permanent wonen in een klein huis is een beweging uit de VS, waar er na de crisis behoefte ontstond aan goedkopere huisvesting. Op trailers bouwden pioniers voor enkele tienduizenden dollars een eigen woning van 10 tot 50 vierkante meter. Het past in de filosofie van eenvoudiger leven: meer vrijheid, minder spullen en minder belasting voor het milieu.

Ook in Nederland wint de zogeheten ‘Tiny House Movement’ langzaam aan terrein. De gemeentes Alkmaar en Almere doen al proeven met de mobiele mini-huisjes, die vaak zonder hypotheek te financieren zijn. Bouwbedrijf Heijmans ontwikkelde de verplaatsbare Heijmans OneWikkelhouse ontwierp een huis van golfkarton en Mill Home bouwt kleine huisjes in diverse formaten.

Het is een trend waar Sustainer Homes op meelift, al zijn hun woningen volgens de strikte definitie geen ‘tiny house’. “Ons doel was om een woning te ontwerpen die tien keer zo duurzaam is als een normaal huis”, vertelt Van Vugt. Dat is gelukt. “Wij zijn de hele bouwsector op de kop aan het zetten.”

Lees verder op Z24.nl.