Zo haalde Silk 1,3 miljoen euro op in Silicon Valley

De Nederlandse startup Silk haalde 1,3 miljoen euro op bij investeerders in Silicon Valley. Vanaf het begin had het bedrijf de ogen gericht op de VS. “In Nederland denken investeerders in termijnen van 3 tot 5 jaar in plaats van 5 tot 10 jaar.”

Het Amsterdamse bedrijfje Silk heeft een ambitieuze missie: structuur aanbrengen in de informatie op het web. Met Silk kun je makkelijk data doorzoeken en bewerken in de browser. Die gegevens kun je vervolgens op verschillende manieren visualiseren, in grafieken of op een kaart.

Woensdag maakte Silk bekend dat het Amerikaanse investeringsfonds New Enterprise Associates (NEA) 1,3 miljoen euro investeert in het bedrijf. Het komt niet vaak voor dat een Nederlands bedrijf geld ophaalt in Silicon Valley. Hoe kom je binnen bij de meest prestigieuze investeerders?

Amerikaanse stijl

Salar al Khafaji en Lon Boonen richtten Silk in 2009 op. “Wij hadden vanaf het begin door dat wij het type bedrijf zijn dat financiering nodig heeft”, zegt Al Khafaji, ceo van Silk. Het bedrijf moet eerst uitgebouwd worden en voldoende gebruikers hebben voordat er geld verdiend kan worden. “Dat past bij de Amerikaanse stijl van investeren”, zegt Al Khafaji. “Daar investeren ze in het product en in groei.”

In Nederland is dat anders. Tijdens informele gesprekken werd Al Khafaji al snel duidelijk dat Nederlandse financiers vooral snel geld willen zien. “Hier denken investeerders in termijnen van 3 tot 5 jaar in plaats van 5 tot 10 jaar, zoals in de VS.”

Echte durfkapitalisten ontbreken in Nederland, al noemt Al Khafaji Prime Ventures, één van de investeerders in augmented reality-app Layar, als positieve uitzondering. Verder is het aanbod mager. Daardoor richten internetbedrijfjes zich al snel op Londen of Amerika.

Onderkapitalisatie

De financieringscultuur is eveneens anders in de VS. “Daar proberen ze je te stimuleren om nog meer geld op te halen. Ze zijn bang dat je ondergekapitaliseerd bent. In Nederland vragen ze eerder of het ook met minder kan”, zegt Al Khafaji.

Ook is de behoefte om je verder te helpen enorm. “De laatste vraag aan het einde van een gesprek is altijd: hoe kan ik je verder helpen? Aan zo’n afspraak houd je vaak vervolgafspraken over.”

Atomico

Al eerder dacht Silk na over een stap naar de VS. Tijdens de eerste investeringsronde in 2011 stapte Atomico in, het investeringsfonds dat is opgericht door de Zweed Niklas Zennström, mede-oprichter van Skype. Atomico heeft goede relaties met partijen in Amerika. “Maar gevoelsmatig waren we er toen nog niet klaar voor.”

Lees verder op Z24.nl.