Windows Phone: hoe nu verder?

Windows Phone: hoe nu verder?

De Lumia 900 van Nokia. Foto: Vernon Chan, Flickr

Het verbond dat Nokia en Microsoft februari vorig jaar sloten, lijkt vooralsnog niet zijn vruchten af te werpen. Microsoft moet de schuld ook bij zichzelf zoeken. Windows Phone is geen volwassen besturingssysteem.

Het ooit zo dominante Nokia blijft afglijden. Donderdag maakte de Finse telefoonmaker bekend wederom banen te schrappen. Ditmaal verdwijnen er tienduizend, bijna een vijfde van het totaal aantal werknemers.

De financiële cijfers zijn ook niet florissant. Nokia liet een winstwaarschuwing uitgaan en zei dat het verlies in het tweede kwartaal hoger zal uitvallen dan verwacht. In de eerste drie maanden van dit jaar leed het bedrijf ook al fors verlies.

Marktaandeel Windows Phone

De malaise van Nokia blijft niet zonder gevolgen voor Microsoft, dat het marktaandeel van zijn besturingssysteem Windows Phone nauwelijks ziet groeien. Sterker nog, het daalt zelfs.

In het eerste kwartaal van dit jaar draaiden 2,2 procent van alle smartphones op Microsoft-software, aldus onderzoeksbureau IDC. Een jaar eerder was dat 2,6 procent. Microsoft komt daarmee pas op de zesde plek, terwijl het mikt op een positie achter marktleiders Android en iOS.

Saillant detail is dat IDC in het cijfer ook Windows Mobile meetelt, het besturingssysteem waarvan Microsoft in 2010 afscheid nam. Het werkelijke marktaandeel van Windows Phone ligt dus nog lager. En dat terwijl Microsoft en Nokia 10 procent van de markt willen veroveren, al hebben ze daar geen tijdstip aan verbonden.

Goedkopere Windows-toestellen

De verkopen van de nieuwe Lumia-telefoons blijven bovendien achter: Nokia verkocht er wereldwijd ruim 2 miljoen in het eerste kwartaal. Ter vergelijking: er gingen 35 miljoen iPhones over de toonbank in dezelfde periode.

Een plaats veroveren in het duurdere marktsegment blijkt lastig. Daarom wil Nokia met goedkopere Windows-telefoons de onderkant van de markt bestormen, meldde bestuursvoorzitter Stephen Elop donderdag in een telefonische toelichting op het winstalarm. De Finse mobieltjesmaker heeft daar van oudsher een sterke positie, maar ook daar blijkt het kwetsbaar.

In opkomende markten wint Google’s besturingssysteem Android snel terrein. In Indonesië bijvoorbeeld is het marktaandeel van Nokia in anderhalf jaar tijd gehalveerd tot 24 procent, aldus de onderzoekers van IDC.

Onvolwassen besturingssysteem

Het verbond dat Nokia en Microsoft februari vorig jaar sloten, lijkt vooralsnog voor geen van beide vruchten af te werpen. Dat mag Microsoft zichzelf aanrekenen. Windows Phone is namelijk nog geen volwassen besturingssysteem.

Lees verder op Z24 waarom dat zo is.

Foto: Vernon Chan, Flickr.