Waarom Philips bang moet zijn voor Samsung

Philips is 2012 relatief goed begonnen. Maar het Eindhovense bedrijf is nog lang niet uit de zorgen. De dreiging komt uit het Oosten.

De resultaten van technologieconcern Philips over het eerste kwartaal zijn bemoedigend. De tak voor medische apparatuur presteerde sterk: de operationele inkomsten groeiden met bijna 27 procent vergeleken met het eerste kwartaal van 2011. Vooral de toename in orders is hoopgevend.

Ook de lichtdivisie toonde herstel. De neergaande trend van de afgelopen zeven kwartalen is een halt toegeroepen. De omzet uit LED-lampen, die was ingezakt door de malaise in de bouw, groeide met 22 procent vergeleken met een jaar eerder.

Toch niet recessieproof
Ondanks de goede cijfers, is Philips nog niet uit de zorgen. Topman Frans van Houten hield zich maandag op de vlakte over de rest van het jaar. “We blijven voorzichtig gezien de onzekerheden in Europa, vooral in de gezondheidssector en de bouw.” En dat terwijl Philips het afgelopen decennium grondig verbouwd is om het bedrijf recessieproof te maken.

In 2006 werd de chipdivisie, het huidige NXP, afgestoten. Sinds de herindeling van het bedrijf in 2008 zijn er nog drie poten over: licht, medisch en consumentenapparatuur. De eerste twee zouden minder gevoelig zijn voor de conjunctuur, maar dat bleek tegen te vallen.

Dreiging uit het Oosten
Nu heeft de lichtdivisie te maken met concurrentie uit het Oosten. LED-lampjes zijn namelijk een massaproduct geworden. Dat houdt in dat iedereen in staat is om hetzelfde product te maken en het niet mogelijk is je te onderscheiden. Het gaat om de prijs.

Chinese bedrijven kunnen goed op prijs concurreren. Maar de grootste dreiging komt de komende jaren wellicht uit Zuid-Korea. De Koreaanse reus Samsung gaat namelijk met een sloophamer twee pijlers van Philips te lijf.

Lees verder op Z24.

Foto: chuwasg, Flickr.