Waarom Nike van schandalen houdt

pistorius

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius is aangeklaagd voor de moord op zijn vriendin. Het is niet de eerste keer dat een boegbeeld van sportmerk Nike van z’n voetstuk valt. Toch komt het Amerikaanse bedrijf er tot nu toe altijd mee weg.

Toen kunstrijdster Tonya Harding aanklopte bij Nike voor sponsoring kreeg ze nul op het rekest. Het Amerikaanse sportbedrijf verkocht geen schaatsen, dus was ze niet interessant. Maar eenmaal het middelpunt van een groot schandaal, stond Nike te trappelen om haar bij te staan.

Het is 6 januari 1994, vlak voor de Amerikaanse kampioenschappen kunstrijden. Een ijzig “waarom, waarom, waarom” galmt door de catacomben van het Cobo Center in Detroit.

Op de grond in een wit jurkje zit de 24-jarige Nancy Kerrigan. Ze grient en grijpt naar haar rechterknie. Een onbekende man heeft zojuist met een ferme slag met een gummiknuppel een einde proberen te maken aan haar Olympische droom.

Ze moet die week hulpeloos toezien hoe haar grote concurrente Tonya Harding er met de titel vandoor gaat en zo een ticket voor de Spelen in Lillehammer bemachtigt.

Totdat de bom barst. De man die de aanslag pleegde, blijkt te zijn ingehuurd door Jeff Gillooly, de echtgenoot van Harding. Harding ontkent van de plannen van haar man te hebben geweten, maar ze geeft wel toe dat ze heeft geholpen om de aanslag te verbergen.

Nike helpt Harding

Het Amerikaans Olympisch Comité zit met de affaire in de maag en wil Harding niet meenemen naar Noorwegen. Harding dreigt met juridische stappen. Op dat moment mengt Nike zich in de zaak.

Mede-oprichter Phil Knight belooft alle gerechtelijke kosten van Harding op zich te nemen. Zogenaamd om zuiver ethische redenen, namelijk het verdedigen van haar recht op deelname aan de Spelen. Critici menen dat Nike de persoonlijke sponsor van concurrente Kerrigan, Reebok, een hak wil zetten.

Lees verder op Z24.nl.

Foto: David Ian Roberts, Flickr.