Waarom chipbedrijf Mapper voor Rusland kiest

Waarom chipbedrijf Mapper voor Rusland kiest

Chipmachinebouwer Mapper uit Delft krijgt 40 miljoen euro van het Russische staatsbedrijf Rusnano en bouwt een nieuwe fabriek in Moskou. Topman Bert Jan Kampherbeek had niet liever in Silicon Valley gezeten. “Moskou is drie à vier uur vliegen, dus dat is goed te doen.”

Mapper, de Delftse maker van chipmachines, kan weer even vooruit. “De financiering voor de komende anderhalf à twee jaar is gegarandeerd”, zegt topman en mede-oprichter Bert Jan Kampherbeek.

Het bedrijf maakte donderdag bekend dat het Russische staatsbedrijf Rusnano 40 miljoen euro investeert in Mapper. Een groep van bestaande en nieuwe investeerders zoals ADP Industries, Hoving & Partners, Technolution en Demcon verdubbelt dat bedrag tot 80 miljoen euro.

Ook de Nederlandse overheid draagt een steen bij middels het AgentschapNL, dat een lening verstrekt. Mapper heeft sinds de oprichting in 2000 al 170 miljoen euro aan investeringskapitaal opgehaald.

Waarom Rusland?

Rusland lijkt geen logische plek om geld op te halen. Toch was Rusnano een van de weinige partijen die überhaupt geïnteresseerd waren. “We hadden 80 miljoen euro nodig. Dan kom je automatisch bij de grotere fondsen uit”, zegt Kampherbeek. Rusnano heeft zo’n 10 miljard euro te besteden.

Mapper wil de productiecapaciteit uitbreiden en professionaliseren. Daarvoor is het nodig om een eigen, kleine fabriek te bouwen. “De lenzen voor de machines maken we nu zelf bij de TU Delft”, zegt Kampherbeek. “Maar aan dezelfde machines werken ook studenten aan hun projecten. Dat is niet professioneel. Groter en betrouwbaarder kunnen we alleen worden met eigen machines onder eigen controle.”

Lees verder op Z24.

Foto: Derek Gavey, Flickr.