Startup-bv: D66 wil jonge, innovatieve bedrijven fiscale voordelen geven

D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven lanceert een nieuw plan (pdf) om startups tegemoet te komen. Hij pleit voor de startup-bv, een nieuwe rechtsvorm waarbij jonge, innovatieve bedrijven twee jaar lang een aantal vrijstellingen krijgen.

“Juist in de eerste twee jaar telt elke cent en hebben deze innovatieve, jonge bedrijven ondersteuning nodig”, meent Verhoeven. “Daardoor kunnen zij zich volop concentreren op innoveren en worden zij zo weinig mogelijk gehinderd door regels.”

Verhoeven heeft een aantal voorstellen om de kosten voor startups te verlagen. Zo wil hij dat startups standaard aanspraak kunnen maken op de zogenoemde speur- en ontwikkelingsverklaring, waarmee de loon- en investeringskosten, en eventuele winstbelasting worden verlaagd.

Daarnaast moet er gedurende twee jaar een uitzondering komen op de gebruikelijkloonregeling, die voorschrijft dat ondernemers zichzelf een loon van minimaal 44.000 euro uit moeten betalen. Ook hoeft de startup geen jaarrekening in te leveren, waardoor bespaard wordt op de accountantskosten.

Verder wil Verhoeven het werkgeverschap versimpelen. Startups hoeven geen premie af te dragen over de eerste werknemer en het aanbieden van meer dan twee tijdelijke contracten moet kunnen, zonder dat dit automatisch een vast dienstverband betekent.

Als laatste wil Verhoeven het fiscaal aantrekkelijker maken om geld te stoppen in jonge, vernieuwende bedrijven. Angel-investeerders kunnen via een nieuwe regeling een deel van hun investering aftrekken van de belasting.

Lees het interview dat ik voor Z24 had met Verhoeven over zijn plan voor de startup-bv.