Philips struikelt van tegenvaller naar tegenvaller, heeft Van Houten voldoende controle?

Bijna vier jaar staat topman Frans van Houten aan het roer bij Philips, reeds vier keer moest hij slecht nieuws brengen aan beleggers. Ook het laatste kwartaal van 2014 was een zeperd. En dat terwijl Philips voor een cruciale strategische omwenteling staat.

Twee weken geleden kwam Philips met een waarschuwing: het slot van 2014 zou tegenvallen. Dat bleek inderdaad het geval. Zowel de winst als het bedrijfsresultaat daalden met twee derde in vergelijking met een jaar eerder.

De waarschuwing vooraf kon niet voorkomen dat het aandeel Philips alsnog onderuit ging na de bekendmaking van de kwartaalcijfers. Philips verloor dinsdagochtend ruim 5 procent van zijn waarde op de beurs. Want het concern had nog een onaangename verrassing in petto: de omzet nam met 2 procent af in het vierde kwartaal, wanneer je doet alsof wisselkoersen stabiel zijn gebleven.

De laatste drie maanden van 2014 sluiten een tegenvallend jaar af voor Philips. Het bedrijf ligt nu niet meer op koers om de doelen voor 2016 te halen, aldus topman Frans van Houten. De omzetgroei, het bedrijfsresultaat en het rendement op investeringen zijn 1 procentpunt lager dan de bedoeling was.

Het is de zoveelste tegenvaller voor Philips, dat te kampen heeft met de gevolgen van de crisis maar zelf ook fouten heeft gemaakt. Zie Z24 voor een overzicht van de malaise.