Hoeveel verdient een schaatser?


Het schaatsseizoen is geopend. Van 30 oktober tot 1 november vindt het NK Afstanden plaats in schaatstempel Thialf te Heerenveen. Wat krijgen schaatsers eigenlijk betaald om rondjes te rijden?

“Ja, ik denk wel eens: waar gaat dat allemaal heen?”, peinst Hilbert van der Duim hardop in het Dagblad van het Noorden van 17 april 2002. “In mijn tijd kreeg ik een minimumloon via Uniekaas, toen sponsor van de schaatsbond.”

Topschaatsers verdienen anno 2009 fors meer dan in de jaren tachtig toen Van der Duim actief was. Sinds de commercialisering van het schaatsen door Rintje Ritsma in een stroomversnelling is gebracht, is het salaris van schaasters flink gestegen. Sven Kramer verdiende vorig jaar naar verluid 800.000 euro (zie kader). Dat is opgebouwd uit een basissalaris, prestatiebonussen, prijzengeld en sponsorcontracten.

Sanex-schaatsploeg
De omslag kwam midden jaren negentig. Ritsma verliet als eerste schaatser de kernploeg van de Nederlandse schaatsbond KNSB. Hij vond in Sanex een partij die hem wilde sponsoren. De eerste commerciƫle schaatsploeg was geboren.

Aanvankelijk lagen zowel Ritsma als Falko Zandstra dwars in 1995. Ze vonden de basisvergoeding van de bond van 18.000 gulden te laag. In het geval van een blessure zouden ze geen bonussen bij elkaar kunnen schaatsen. Het basisloon was volgens hen te laag om van rond te komen.

Lees het vervolg van het artikel op Z24.nl.

Foto: Guido Jansen, Flickr.