Deze robothand uit Delft sorteert straks jouw groente en fruit

Het Delftse bedrijf Lacquey werkt al vijf jaar aan een robothand die groente en fruit kan oppakken en wegleggen. Zo wil de startup laaggeschoolde arbeiders vervangen en de voedselindustrie automatiseren. “Bedrijven staan te trappelen, maar niemand wil de eerste zijn.”

“Kun je zo even terugbellen? We hebben net een taartmomentje.” Directeur Richard van der Linde van de Delftse startup Lacquey viert maandagochtend met zijn vierkoppige team dat ze een grote investeerder en partner hebben gevonden.

Food Technology Noord-Oost Nederland (Ftnon), dat machines bouwt voor de verwerking van groente en fruit, neemt een belang van 51 procent in de robotmaker. “We hebben anderhalf jaar naar dit punt toegewerkt. Dan vier je het ook met des te meer plezier.”

Want het vinden van een geldschieter was volgens 44-jarige Van der Linde een lang en moeizaam traject. “Robotica is nieuw. Er zijn nog niet veel commerciële successen. Dat maakt het lastig om aan investeerders aan te tonen dat je hier straks geld mee gaat verdienen.”

Van der Linde doelt op de robothand die zijn bedrijf Lacquey (oud-Engels voor lakei) maakt. Die kan groente en fruit oppakken en wegleggen, klaar om verpakt of versneden te worden door machines zoals die van Ftnon. Dat klinkt als een eenvoudige taak – iets dat een mensenhand zonder problemen kan – maar voor een robot is dat een grote uitdaging.

Lees verder op Z24.