Hoe deze Friese IT-ondernemer drie bedrijven opbouwde en verkocht voor miljoenen

Net iets meer dan een jaar geleden opent de Friese ondernemer Siebrand Dijkstra een kantoor in Silicon Valley voor zijn bedrijf AppMachine. Binnen een half jaar is het raak: een grote Amerikaanse partner wil met de Friezen in zee. “Wat we nu hebben bereikt, is toch wel de hoofdprijs.”

Een grote gok, zo noemt Siebrand Dijkstra het avontuur dat hij vier jaar geleden aan is gegaan. Hij heeft dan een idee voor een systeem waarmee consumenten zonder technische kennis een app kunnen maken door virtuele bouwstenen aan elkaar te koppelen. De ervaren programmeur denkt in drie maanden klaar te zijn, maar dat worden er uiteindelijk vierentwintig.

In een Heerenveense ‘programmeergrot’, zoals hij het zelf ooit aanduidde, sleutelen twee jaar lang 25 mensen aan de software voordat de buitenwereld het te zien krijgt. “Ik heb er heel veel eigen geld ingestopt”, zegt Dijkstra. “Als je zoveel man op de loonlijst hebt staan zonder dat je een product heb verkocht, dan denk je weleens: waar ben ik mee bezig. Ik heb mijn grijze haren echt wel gekregen van AppMachine.”

De investering betaalt zich nu uit. Het aan de Nasdaq genoteerde Endurance International Group neemt voor 15,2 miljoen dollar een belang van 40 procent in de Friese softwarestartup. Daarmee krijgt het bedrijf van Dijkstra toegang tot de ruim 4 miljoen klanten van Endurance en tot de lucratieve Amerikaanse markt.

Lees verder op Z24, over hoe Dijkstra drie keer vanaf nul een bedrijf opbouwde en die voor miljoenen verkocht.