Hoe Delft uit wil groeien tot wereldleider op het gebied van robotica

Delft moet een broedplaats van robottechnologie worden, vindt hoogleraar biorobotica Martijn Wisse. Want wat in Silicon Valley kan, kan hier ook. En misschien zelfs beter. “Wij moeten harder durven roepen dat we de beste van de wereld zijn.”

Dit voorjaar stond er taart op tafel bij Lacquey, de Delftse startup die al jaren werkt aan een robotgrijper om groente en fruit op te pakken. Na een lange zoektocht was het gelukt om een investeerder en partner te vinden: Ftnon uit Almelo, dat machines bouwt voor voedselverwerking, nam een meerderheidsbelang in de robotmaker.

Lacquey is tot nu toe het meest succesvolle voorbeeld van wat de TU Delft wil bereiken op het gebied van robotica: het vertalen van wetenschappelijk onderzoek naar commerciële producten die het leven van de mens vergemakkelijken.

Bijna drie jaar geleden werd het Robotics Institute in het leven geroepen, waarmee het robotonderzoek van zes faculteiten en vijftien leerstoelen in een nieuw instituut werd gebundeld. Nu zet de universiteit de volgende stap met de oprichting van RoboValley, een innovatiehub dat de samenwerking tussen universiteit, overheid en het bedrijfsleven op het gebied van robotica moet stimuleren. Het eindelijke doel: baanbrekende bedrijven creëren van Google-achtige proporties.

Broedplaats voor robottechnologie

“We willen proberen om het begin van Silicon Valley na te bootsen”, zegt Martijn Wisse, die samen met business developer Arie van den Ende de drijvende kracht achter RoboValley is. Het techwalhalla nabij San Francisco groeide in de vorige eeuw uit tot het kloppend hart van alles wat met computers en technologie te maken heeft. De regio staat bekend om zijn unieke combinatie van topuniversiteiten, kennis, talent en investeerders.

“Wat wij hier nu willen doen, is dat broedplaatsidee aanzwengelen”, aldus Wisse, die deze zomer werd benoemd tot hoogleraar biorobotica aan de TU Delft. “En dan moet je het ook maar een naam geven. Eigenlijk is die naam niet eens zo belangrijk, behalve dan dat het in één woord de ambitie aangeeft.” RoboValley moet voor de robotica worden wat Silicon Valley is voor de techsector.

Lees verder op Z24