Google’s probleem: gebruikers Android betalen niet

Google’s probleem: gebruikers Android betalen niet

Foto: Kham Tran, Flickr

Mensen met een Androidtelefoon betalen minder snel voor applicaties dan Applegebruikers. Daar moet Google iets aan doen wil het de iPhone en iPad verslaan.

Voor technologiefreaks is het de afgelopen dagen smullen geblazen. Google en softwarebedrijf Oracle staan tegenover elkaar in de rechtszaal. Het geschil op zich is duf. Oracle beweert dat Google patenten van Java heeft geschonden in hun mobiele besturingssysteem Android.

In de bewijsvoering komen echter sappige details op tafel. Zo verklaarde topman Larry Ellison van Oracle dat het bedrijf zelf smartphones wilde gaan maken in 2009. Oracle onderzocht een overname van Blackberry en Palm, maar zag daar uiteindelijk van af.

Woensdag werden afbeeldingen gepresenteerd van de eerste Google-telefoon uit 2006, twee jaar voordat de zoekgigant de eerste Android-telefoon op de markt bracht. Opmerkelijk: de telefoon heeft een fysiek qwerty-toetsenbord en doet denken aan een Blackberry.

Harde cijfers over Android
Maar het interessants waren de cijfers die woensdag werden gepresenteerd: voor het eerst is inzichtelijk hoeveel Google verdient aan Android. Weliswaar zijn het cijfers van bijna twee jaar geleden, dus staan de zaken er nu wellicht anders voor. Toch biedt het een boeiend inkijkje.

Verreweg de meeste mobiele inkomsten haalde Google in 2010 uit advertenties op de iPhone en iPad. Het zoekmachinebedrijf lag op schema om dat jaar 281 miljoen dollar aan advertenties op iOS te verdienen, tegenover 120 miljoen dollar op Android. Bedenk hierbij dat het aantal verkochte Android-telefoons destijds een stuk lager lag.

Omzet uit apps
Dat de inkomsten uit Apple’s razend populaire producten hoog zijn, is op zich geen verrassing. Opzienbarender is de inkomstenverdeling bij Android. Google schatte halverwege 2010 dat de omzet uit Android 281,1 miljoen dollar zou zijn. Daarvan komt 158,9 miljoen dollar uit advertentieverkopen en een schamele 3,8 miljoen dollar uit verkochte apps. Zelfs als je bedenkt dat 70 procent van de app-inkomsten naar ontwikkelaars gaat, is het nog steeds een enorm gat. En Google dacht dat die kloof niet veel kleiner zou worden.

Lees verder op Z24.nl.

Foto: Kham Tran, Flickr.