Google valt Amazon aan met eigen tablet

Google valt Amazon aan met eigen tablet

Zoekgigant Google onthulde woensdag een eigen tablet. De Nexus 7 lijkt vooral een reactie op het succes met Amazon’s tablet, de Kindle Fire.

De geruchten gingen al weken rond en bleken te kloppen. Google liet woensdag een eigen tablet aan de wereld zien. De Nexus 7 is gebouwd in samenwerking met het Taiwanese Asus.

Eigen tablet als voorbeeld

Dat Google met een eigen tablet komt, is een logische stap. Het besturingssysteem Android is de nummer 1 ter wereld als het gaat om smartphones, maar op het gebied van tabletcomputers blijft Google nog achter. Fabrikanten als Samsung en Asus hebben meerdere Android-tablets op de markt gebracht, maar geen enkele kwam in de buurt van het succes van de iPad van Apple.

Door een eigen tablet te ontwikkelen, waarbij de software goed aansluit op de hardware, hoopt Google een aantrekkelijker product te maken, dat tevens als voorbeeld moet dienen voor de andere fabrikanten. Met die gedachte maakt de zoekgigant reeds enkele jaren een eigen smartphone. Nu dus ook een tablet.

Niet Apple, maar Amazon aanvallen

De Nexus 7 doet qua uiterlijk erg denken aan een kleine iPad. Opvallend, want volgens geruchten zou Apple in het najaar ook komen met een iPad die 7 inch groot is, net als de tablet van Google. De bestaande iPads zijn 9,7 inch.

Maar de Nexus 7 lijkt niet bedoeld als aanval op Apple, maar eerder op een andere grote speler in de tabletmarkt: webwinkel Amazon.

Op 28 september vorig jaar kondigde Amazon-baas Jeff Bezos namelijk de Kindle Fire aan, een 7-inch tablet. De apparaten vlogen over de toonbank, mede door de lage prijs van 199 dollar. In het vierde kwartaal van 2011 verkocht Amazon 4,8 miljoen Fires. Fors minder dan de 15,4 miljoen iPads die wereldwijd werden verkocht, maar wel genoeg om in één klap de tweede plek op de tabletmarkt te veroveren.

Lees verder op Z24.