Glassdoor.nl van start: anoniem je baas afzeiken kan nu ook in het Nederlands

Glassdoor, de controversiële site waar werknemers anoniem hun werkplek kunnen beoordelen, is sinds deze maand beschikbaar in het Nederlands. Moeten bedrijven Glassdoor vrezen of hebben ze er ook nog iets aan?

Werkgevers opgelet! Glassdoor, door de Volkskrant ooit omgeschreven als een ‘onlinedrekpoel aan anoniem werknemersleed’, heeft zijn deuren geopend in Nederland. 

Op Glassdoor delen werknemers anoniem hun ervaringen over de werkplek. Vergelijk het met iens.nl, waar je kunt aangeven of het eten in een restaurant goed of slecht was. Of TripAdvisor, waar hotels een beoordeling krijgen van gasten. Maar dan spannender, want op Glassdoor vel je een oordeel over jouw werkplek, collega’s en baas.

Bedrijven krijgen een beoordeling tussen de 0 en 5 sterren. (Oud-)werknemers moeten naast minpunten verplicht een aantal positieve punten noemen in hun recensie. Hoe is de werkdruk? Hoe is de sfeer op de werkvloer? Wat vind je van de directeur? Hoe verliep het sollicitatiegesprek? Zou je het bedrijf aanbevelen aan een kennis? Wat kan het management verbeteren?

Nepbeoordelingen plaatsen

In Amerika heeft Glassdoor flink onder vuur gelegen. Werkgevers wisten zich geen raad met de anonieme beoordelingen, die soms behoorlijk negatief zijn. Sommige bedrijven herkenden zich totaal niet in het beeld dat werd geschetst. De betrouwbaarheid van de recensies werd dan ook in twijfel getrokken. Ging het hier wel om echte werknemers?

Glassdoor heeft enkele maatregelen om de kwaliteit te garanderen. Niet alles komt zomaar op de site. Zo scant een computer de teksten op scheldwoorden en ander ongepast taalgebruik. Ook de frequentie waarmee iemand beoordelingen plaatst, wordt meegenomen.

“Als mensen in korte tijd voor verschillende bedrijven iets plaatsen, dan wordt dat gemarkeerd als verdacht”, legt het hoofd van Glassdoor Nederland, Tico Andrea uit. Een medewerker van Glassdoor kijkt dan nog eens extra naar de recensies en kan deze in het uiterste geval verwijderen. Ook de werkgever zelf kan recensies markeren als ongepast, waarna een extra check volgt.

Daarbij wordt alleen gecontroleerd of de beoordeling aan de voorwaarden voldoet: geen persoonlijke aanvallen, niet te herleiden tot een individu, etc. Of de informatie klopt, wordt niet gecheckt. “Juist omdat het anoniem is, is het niet mogelijk om elk verhaal te verifiëren”, aldus Andrea. “Maar dat is ook niet onze rol. Wij zitten niet op de plaats van de rechter om te zeggen: dit is wel feitelijk gebeurd en dit niet.”

Lees verder op Z24.nl.