‘De pc is nog lang niet dood’

pctrash

Consumenten kopen steeds minder personal computers. Maar dat betekent nog niet gelijk het einde van de pc.

Chipmaker Intel kende wederom een moeilijk kwartaal. De omzet in het eerste kwartaal daalde met 6,7 procent en de winst bedroeg zelfs 20 procent minder. Ook chipmachinebouwer ASML uit Veldhoven zag de inkomsten teruglopen.

Beide bedrijven zien de omzet dalen, omdat consumenten en bedrijven minder pc’s kopen. Volgens marktonderzoeker IDC kromp de pc-markt met 13,9 procent in de eerste drie maanden van dit jaar vergeleken met een jaar eerder. Gartner noteerde een afname van 11,2 procent.

Het is het vierde achtereenvolgende kwartaal dat er minder pc’s zijn verscheept.

Pc minder snel vervangen

Voor de terugval zijn meerdere mogelijke oorzaken aan te wijzen. De economische crisis en de opkomst van smartphones en tablets liggen voor de hand. Of misschien is de oorzaak het radicaal vernieuwde Windows 8, zoals IDC stellig beweert.

Maar wellicht de belangrijkste reden is een trend die zich al langer voordoet: we doen steeds langer met dezelfde computer. Dat blijkt onder meer uit cijfers van Sameer Singh, die op zijn weblog Tech-Thoughts de gadgetindustrie analyseert. Hij becijferde dat het percentage pc’s dat jaarlijks wordt vervangen in vijf jaar bijna is gehalveerd.

Lees verder op Z24.

Foto: Daniel R. Blume, Flickr.