De iPhone heeft z’n magie verloren

Apple onthulde woensdag de nieuwste versie van de iPhone. De lancering stelde teleur: alle details waren van tevoren al gelekt en de telefoon was niet revolutionair. Apple heeft z’n magie verloren.

De hype rond de onthulling van de eerste iPhone op 9 januari 2007 was enorm. Op het podium van Macworld Expo kondigde Steve Jobs drie nieuwe apparaten aan: een iPod met touchscreen, een mobiele telefoon en een internetapparaat.

Maar het bleek niet om drie losse producten te gaan. De iPhone verenigde al die functies in één revolutionaire gadget. Enkele maanden later stonden er lange rijen voor Amerikaanse winkels met Applefans die de iPhone per se wilden hebben.

Alles was al gelekt

Ruim vijf jaar later op 12 september 2012 laat Apple de iPhone 5 zien aan de wereld. Maar niemand is verrast. Alle details zijn van tevoren al gelekt: het 4-inch scherm, het dunnere en lichtere toestel, de A6-processor, de nieuwe LTE-technologie voor mobiel internet.

De grootste verrassing woensdag was het optreden van de Amerikaanse rockband Foo Fighters aan het einde van de presentatie.

Telefoon niet revolutionair

De magie rondom een iPhone-lancering is verdwenen en dat ligt niet alleen aan het uitlekken van informatie. Apple is qua smartphones geen innovator meer. Dat komt deels omdat de productcategorie volwassen is geworden: er valt simpelweg niet heel veel meer aan de huidige smartphones te verbeteren.

Maar met de iPhone 5 is eens te meer duidelijk geworden dat Apple volgt en niet leidt op sommige vlakken.

Lees verder op Z24.nl.