Bart Veldkamp: ’20 jaar topsport is aardige opleiding’

Bart Veldkamp
Oud-schaatsers blijken vaak succesvolle ondernemers. Deel 2: Bart Veldkamp, de Olympisch kampioen van 1992 op de 10.000 meter.

Bart Veldkamp weet het niet. Vanachter een grote cappuccino in een Haagse lunchroom vertelt de 41-jarige oud-schaatser over zijn toekomstplannen. Over welke kant het uit moet. Daar gaat hij deze winter over nadenken.

Dat klinkt onzeker, maar bij Veldkamp is geen twijfel te bespeuren. Hij lijkt overtuigd dat er iets op zijn pad komt. “Ik vind ondernemen leuk”, zegt de geboren Hagenees. “Dat doe ik graag samen met mensen waar ik goed mee op kan schieten.”

Amerikaans geld
Zo iemand is Marnix ten Kortenaar, ook oud-schaatser en doctor in de fysische chemie. Ten Kortenaar innoveert met zijn bedrijf Dr Ten op het gebied van duurzame energie. Samen willen de twee wellicht een nieuw bedrijf op dat gebied oprichten. Veldkamp gaat in de Verenigde Staten op zoek naar investeerders.

Waarom in Amerika? “Daar is groene energie een actueel onderwerp. Plus, de ondernemingsdrift is daar groter.” Hij is zich nu aan het oriënteren over hoe de subsidieregelingen precies werken.

Wonen in Salt Lake City
Amerika ligt ook wel voor de hand. Veldkamp woont momenteel in Salt Lake City, de stad met de snelste ijsbaan van de VS. Tot april 2009 was hij bondscoach van dat land. Hij werd ontslagen en heeft een rechtszaak aangespannen. “Ik moet ook nog voor de jury komen, en wil niet het argument horen: Veldkamp woont in Nederland en komt alleen naar de VS om geld te halen.”

“Bovendien is het prima wonen in Salt Lake”, erkent Veldkamp. “Ik woon aan de rand van de Rocky Mountains, binnen 20 minuten sta je op de ski’s. Ook kun je er mooi fietsen.”

Eigen consultancybedrijf
Veldkamp is al langer actief als ondernemer. Zo is hij sinds 2001 met drie anderen betrokken bij Not Just Vision, een adviesbureau voor opticiëns. Het bedrijf heeft Club Brillant ontwikkelt, een groep van vijftig zelfstandige opticiëns met een eigen blad en activiteiten.

Veldkamp onderneemt ook voor zichzelf. De oud-schaatser, die een meao- en een nima-a marketingdiploma bezit, heeft sinds 1992 een eigen bedrijf: Veldkamp Sport & Business Consultancy. In eerste instantie was de BV bedoeld om schaatsgeld in te parkeren. “Het werd pas echt groot toen ik in 1995 voor België ben gaan rijden”, zegt Veldkamp, waarmee hij doelt op zijn beslissing om voor de zuiderburen uit te komen, om zo de Nederlandse kwalificatiewedstrijden te ontlopen.

Sportmanagement en -sponsoring
De schaatsbelg, zoals hij sindsdien werd genoemd, stelde een internationale schaatsploeg samen waar onder andere Ten Kortenaar, rijdend voor Oostenrijk, deel van uitmaakte. De schaatsers en medewerkers werden betaald uit de BV. Op het hoogtepunt had Veldkamp tien mensen in dienst.

Lees het vervolg van dit artikel op Z24.nl.