1 jaar Satya Nadella: zo is Microsoft veranderd

De Indiër Satya Nadella staat deze week een jaar aan het roer bij Microsoft. Onder zijn leiding kijkt de softwarereus weer met een frisse blik naar de toekomst.

Na een maandenlange zoektocht waarin de ene na de andere kandidaat het hof werd gemaakt, koos Microsoft een jaar geleden voor iemand uit de eigen gelederen om Steve Ballmer na dertien jaar op te volgen: Satya Nadella.

De Indiër, die sinds 1992 werkzaam is voor Microsoft, heeft intern zijn sporen verdiend. Hij stond onder meer aan het hoofd van de serverdivisie, die kwartaal na kwartaal goede resultaten boekte. Maar voor het grote publiek was Nadella een onbekende. Hij had bovendien geen ervaring als ceo.

Om aandeelhouders gerust te stellen werd bij Nadella’s benoeming de comeback van Bill Gates aangekondigd. De oprichter van Microsoft, die zich de afgelopen jaren toelegde op zijn filantropische stichting, zou zich als technologisch adviseur gaan storten op productontwikkeling.

Nieuwe koers onder Nadella

Een jaar later is onduidelijk hoe actief de rol van Gates precies is, en lijkt de angst over Nadella’s gebrek aan ervaring ongegrond. De welbespraakte Indiër heeft op overtuigende wijze een nieuwe koers uitgestippeld voor Microsoft. Hij toverde het bedrijf in korte tijd om van gesloten moloch tot vriendelijke reus.

Toegegeven, veel van de recente veranderingen bij Microsoft zijn al  ingezet onder Ballmer. Maar de 47-jarige Nadella deed er een schepje bovenop en gaf Microsoft met zijn benaderbare houding een ander gezicht dan de driftige Ballmer.

Lees verder op Z24.nl.